Cilt rengini güzelleştiren bir uygulama olan göz altı dolgusu ciltteki pürüzsüzlüğü, esnekliği ve sertliği artırır. Bir tür tedavi tekniği olan bu işlem ile cilt dokularının derininde bulunan hidrasyon seviyesi yükselir.
Göz altı problemleri günlük yaşamda pek çok kişide görülmekte olup kişinin olduğundan daha büyük yaşta ve yaşlı görünmesine neden olabilir. Bunu önlemek amacıyla yapılan ışık dolgusu ile yanaklar ile göz altı arasında bulunan renk farkı önlenecektir. Gerekli hallerde göz altı çevresinde bir yükselme sağlanabilir.
Uygulama uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilir. Göz altı dolgusu işlemi öncesinde gözün alt kısmına anestezik etkili krem sürülür ve bu sayede kişinin herhangi bir acı hissetmemesi sağlanır. Ardından ucu küt olan bir kanül ile dolgu ilgili bölgeye enjekte edilir. İşlem için deri altına tek bir noktadan giriş yapılır ve gözün çevresi bu dolgu maddesi ile doldurulur.
Estetik uygulamalarda kalıcılık süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle uygulama yapılan kişinin genetik faktörleri ve kullanım sırasında uygulanan dolgu miktarına göre etki süresi değişir. Ortalama olarak bakıldığında ışık dolgusu 1 yıl ile 1,5 yıl arasında etkilidir. Geçici bir uygulama olan bu işlemde tek seansın sonunda çoğunlukla istenilen görünüme ulaşılır. Bazı kişilerde gerekli hallerde ikinci seansa da ihtiyaç duyulabilir. Seanslarda kullanılacak olan dolgu kişinin göz altı dokusuna özel olarak üretildiğinden herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir. Erken dönem yaşlılık deformasyonları için daha çok tercih edilen bu uygulama kas tabakasının gevşemediği ve göz altı torbalarının hafif olduğu kişilerde daha çok tercih edilir.
Göz altı dolgu maddesi deriye enjekte edildiğinde hastanın göz çevresinde 5 ile 7 gün arasında sürecek belirgin bir şişlik ve morluk oluşur. Bu durum tamamen geçici olup derinin operasyona verdiği bir tür tepkidir. Uygulamanın hemen ardından hasta günlük yaşamına dönebilse de görünüm olarak birkaç gün daha beklemekte fayda vardır. Sürecin istenilen şekilde devam etmesi için uygulamanın son derece dikkatle tamamlanmış olması gerekir. Dolgu yalnızca çukur alana değil bütün anatomik üniteye katman katman dağıtılmalıdır. Esnek kanül kullanılarak işlem sonrasında risk görülme ihtimali en aza indirilir.
Göz altı dolgusu yaptırabilecek kişiler göz altında mor halkaları ya da morlukları olan, göz çevresinde hafif ya da orta seviyede torbaları bulunanlar olarak ifade edilir. Göz çevresindeki bu sorunların düzelmesi iki aşamadan meydana gelir. İlk olarak hyaluronik asit ile tabaka güçlendirilerek çukurların dolması desteklenir. Ardından göz altı torbaları ile koyu halkalar kamufle edilir. İkinci aşamaya geçildiğinde ise aminoasit ve vitamin etkileri ile derinin hücresel açıdan yenilenmesi sağlanır. Bu etkilerin görülebilmesi için kişinin cilt yapısının işlem için uygun olması gerekir.
Uygulama ardından göz altı çevresinde kızarıklıklar meydana gelebilir. Üç dört saat içerisinde kendi kendine geçen bu kızarıklıklar için ekstra bir işleme ihtiyaç yoktur. Ancak dinlenme süresi boyunca enjeksiyon yapılan bölgelerin ovuşturulmaması gerekir. Yüze krem ya da başka bir kozmetik ürün sürmekten kaçınılmalıdır. Genellikle uygulamadan bir gün sonra kişi makyaj yapmaya ve cildini normal kullanmaya devam eder. Bunun için minimum bekleme süresi dört saat olarak ifade edilir. Kızarıklık görülme süresi hassas ciltlerde biraz daha fazladır. Morarma, şişlik, ödem gibi yan etkiler görülmesi normaldir. Çoğunlukla cilt dört saatin sonunda normal sürecine dönmeye başlar.
İlk uygulamadan itibaren belirgin şekilde etkileri görülmeye başlanan göz altı dolgusu etkileri başlangıçta morluk ve şişlik gibi durumlarla ortaya çıkar. Yan etkilerin geçip asıl ideal görünümün ortaya çıkabilmesi için ortalama 10 ile 15 gün gibi bir sürenin geçmesi gerekir.
Bazı kişilerde çok nadir de olsa dolgu maddesinin kitleler halinde göz altında birikmesi, görme kaybı gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için uygulamanın profesyonel kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir. Aksi halde işlemden olumsuz sonuç alınma olasılığı fazladır. Başarılı sonuçlar için işlem öncesi hastalar kapsamlı muayeneden geçirilmeli, işlemin yapılacağı klinik ve hekim seçimi en uygun şekilde yapılmalıdır. Böylece dolgunun oturma süresi daha kısa olacak, işlem daha iyi görünecektir.
Dolgu maddesi kullanılarak yapılan göz altı dolgusunun zararları pek çok kişi tarafından merak edilir. Ancak işlemde kullanılan dolgu, hyaluronik asit, vitamin, mineral ve benzer bileşenlerden meydana geldiği için göze herhangi bir zararı yoktur. Cildin doğal yapısı ile uyumlu olan bu karışım göz çevresine rahatça uygulanabilir.
Genellikle göz çevresi hassas ve riski bir bölge olarak bilinir. Bu nedenle yapılacak işlemlerde son derece dikkatli olmak gerekir. Işık dolgusu alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığında herhangi bir risk teşkil etmeyecektir. Tek seans şeklinde uygulanan dolgu özel uçlu iğneler ile enjekte edildiğinden risk yaşanma ihtimali en aza indirilir.