Bilhassa yüzümüze karakteristik hatlarını kazandıran alın, kaş arası, ağız kenarları ve göz çevreleri derin kırışıklık ve çizgilerin yoğun şekilde oluştuğu noktalardır. Günümüzde bu kırışıklıkları durdurmanın et etkili yolu olan yüz botoksu, küçük konsantrasyonda uygulandığında herhangi bir sakınca barındırmaz. Gerektiğinde cerrahide, gerektiğindeyse estetik alanında başarı ile kullanılmaktadır.

Günlük hayatta duygularımızı yansıtmak ve aktarmak istediğimizde asetilkolin adı verilen bir kimyasal, sinirlerimiz tarafından salgılanır. Bu kimyasal, yüzümüzde kas hücrelerinde yer alan reseptörlere yapışır. Bu reseptörler kasların kasılmasını ve mimiklerimizin oluşmasını sağlar. Botoks, sinirlerimizin asetilkolinin salgılamasını engelleyerek sinir uçlarına blokaj uygular. Mimik kaslarının zayıflamasını sağlarken aynı zamanda kasılmayı engeller.

Neticesinde de kırışıklıklar ve çizgilerin görünümü önemli ölçüde azalmış olur. Yeni oluşacak kırışıklık veya çizgiler içinse geciktirici bir etkiye sahiptir. Mimiklerden dolayı oluşan hareketli kırışıklıkların giderilmesinde botoks yöntemi tercih edilirken statik kırışıklıklar veya çizgiler dolgu uygulamaları ile de giderilebilmektedir. Kişinin ihtiyaçlarına göre yüz botoksu ve dolgu uygulamaları birlikte uygulanabilir.

Hamilelik sürecindeki veya emzirme dönemindeki kadınların haricince 18 ve 65 yaş arası bireylere güven içerisinde uygulanabilmektedir. Etkisinin devamlılığını sağlayabilmek için kişinin güneşten korunması, nemlendirici ürünler kullanması gerekir. Etkiler kaybolmaya başladığında ise yüz botoksu tekrarlanabilir. Yüz botoksu ile birlikte mutsuz, yorgun, yaşlı ve kızgın yüz ifadenizden kurtulursunuz. Daha dinç, enerjik ve genç bir görünüm kazanırsınız.

Yüz Botoksu Uygulamasını Kimler Yaptırabilir?

Yüz botoksu yaptıranların şikayetleri belli konularda yoğunlaşır. Bunların ilki yüz hatlarında meydana gelen derin kırışıklıklardır. Fakat tek sebep bu değildir. Yüzde meydana gelen sarkmalar ve cildin kendisini salması da en yaygın yüz botoksu sebeplerindendir. Enjekte edilen karışımla birlikte kişi daha gergin bir cilde sahip olur. Bu sayede sarkmaya maruz kalan cilt kendisini toparlar. Fakat tüm bunları yaparken kişinin doğal mimiklerini kaybetmemesi için yüz botoksu uygulamasının muhakkak uzman hekimlerce gerçekleştirilmesi gerekir. Yüz botoksu sadece estetik kaygılarla başvurulan bir tedavi değildir. Bazı sağlık problemlerinin tedavisi için de kullanılmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri çok sayıda insanın korkulu rüyası olan migren ağrılarıdır. Migren ağrılarının tedavisinde veya aşırı terleme sorunlarına karşı da botoks işlemi uygulanmaktadır.

Yüz Botoksu Uygulama Yerleri Nerelerdir?

Yüz botoksu, yüzde yaşlanmaya bağlı olarak oluşan kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Bu kapsamda,

  • İnsanı yorgun ve yaşlı gösteren alın çizgileri
  • Kızgın ifade oluşturan kaş arası çizgileri
  • Göz kenarlarındaki kırışıklıklar (kaz ayakları)
  • Üst dudaktaki ince çizgiler
  • Dudak köşelerinin kaldırılması
  • Kaşların kaldırılarak arzu edilen pozisyona getirilmesi
  • Burun ucunun kaldırılması
  • Burun köküne yakın oluşan çizgiler
  • Gülerken üst diş etinin görünmesi
  • Çene cildinin daha pürüzsüz hale getirilmesi
  • Masseter botoksu ile diş sıkmayı azaltarak, çenede kare görünümünü düzeltme
  • Terleme botoksu ile terlemeyi önleme
  • Boyunda meydana gelen kırışıklık ve çizgilerin düzeltilmesi gibi durumlarda yüz botoksu kullanılmaktadır.

Yüz Botoksu Nasıl Yapılır?

Yüz botoksu öncesi uygulama yapılacak bölgenin detaylı görüntüsü alınır, hastanın talepleri doğrultusunda müdahale planı oluşturulup operasyon sonrası ortaya çıkacak muhtemel görünüm değerlendirilir.

Daha sonra botoks yapılacak bölge anestezik jel veya kremlerle uyuşturulur. Böylece işlem esnasında ve sonrasında hasta ağrı hissetmez. Uygulama nedeniyle sadece hafif bir yanma ve sızı hissedilebilmektedir. Bu sızılar ise soğuk kompres ile azaltılabilmektedir.

İşlem bölgesi uyuştuktan sonra kanül ya da ince uçlu iğnelerle clostridium botulinum isimli madde deri altındaki kaslara enjekte edilir.

Yüze Düzenli Botoks Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Botoks uygulaması esnasında kullanılan karışım, cilt dokusunun altında ancak belirli bir süre kalabilir. Bu sürenin ardından madde eriyecek ve cilt eski görünümüne yeniden dönecektir. Yüz botoksu uygulaması bu nedenle belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Düzenli olarak yüz botoksu yaptırmak kişinin estetik görünümünü korumamızı sağlar. Cildin ger daim genç ve gergin şekilde kalması için bu bir gerekliliktir. Bu sayede etkili sonuçlar uzun süreler boyunca kalıcılığını koruyacaktır.

Yüz Botoksu Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Yüz botoksu işlemleri basit ve ağrısız işlemlerdir. Hasta uygulama sonrası günlük rutinine devam edebilmektedir. Ancak;

  • İlk 2-3 gün spor yapılmamalı, ağır aktivitelerden kaçınılmalı
  • İlk 2-3 gün sauna ve hamam gibi aşırı sıcak yerlerden uzak durulmalı
  • Yüz üstü yatılmamalı
  • Botoks yapılan bölgeler ovuşturulmamalı, masaj yapılmamalıdır

Yüz Botoksu Ciltte Ne Kadar Süre Etkili Olur?

Yüz botoksu uygulaması yaklaşık 10-15 dakika sürer ve hasta hemen hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Yüz botoksunun etkisi ise kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber 4-6 ay arası sürmektedir. Uzman ellerde yapılırsa toplumda bilinenin aksine ‘donuk’ yüz ifadesine de neden olmaz. Birçok noktaya düşük dozlarda yapılacak botoks uygulaması ile daha taze, dinlenmiş ve canlı bir cilt görünümü elde edilebilmektedir.

Yüz Botoksu ile Yüz Dolgusu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Botoks, yaşlanma ile birlikte yüzde oluşan mimik kırışıklıklarını azaltmaya yarayan bir tekniktir. Dolgu ise kırışıklık tedavisinin yanında çökme tedavisi ve silik yüz kontürlerinin vurgulanmasında da kullanılmaktadır.